Kanatlı Türleri

Bob White Bıldırcını

Bob White Bıldırcının ana vatanı Amerika’dır. Kanada ve Meksika’da da yoğun olarak yaşamaktadırlar.  Bu bıldırcınlar orta büyüklükte genellikle siyah kahverengi tonlarda kısa ve kavisli gaga’ya yapısı olan bir bıldırcın türüdür. Ortalama 150-200 gram ağırlığa sahiptirler. Erkeklerin kafa kısımlarında beyazlıklar ve göz çevresinde siyah çizgisi vardır. En belirgin özelliği ise insan ıslığına çok benzer bir ötüşe sahip olmasıdır.

Genellikle yüksek kesimlerde, çalılık alanlarda sürüler halinde yaşamaktadırlar. Zor iklim şartlarına, soğuğa oldukça dayanıklıdırlar.  Beslenme alanları oldukça geniştir, genellikle küçük böcekler tohumlar bitkiler ile beslenmektedirler. Doğal ortamlarında gün doğumunda ve gün batımında beslenirler diğer zamanlarda ise dinlenerek geçirirler.

Doğada tek eşlidirler, dişi yılda bir veya iki kez kuluçkaya yatarak 10-15 arası yavru çıkartır. Kuluçkaya hem dişi hem erkek yatabilmektedir.  Ülkemizde doğada bulunmasa da özellikle Amerika Kanada ve Meksika’da yaygın olarak avı yapılmaktadır.  Tüm dünyada hobi olarak yaygın bir şekilde beslenmektedir. Bakımı, üretimi oldukça kolay, hastalıklara karşı çok dirençlidirler.

 Ev ortamında 1 dişi 1 erkek veya 2 dişi 1 Erkek şeklinde beslene bilmektedir. 6 aylıkken olgunluğa erişirler. Yılda 80-100 civarı yumurta verebilmektedirler. Normal şartlarda Nisan-Eylül ayları arasında yumurtlarlar. Kuluçka süreleri 24 gündür. Bob White bıldırcının birçok alt türü ve farklı renklere sahip çeşitleri bulunmaktadır.

Folluk Dergisi

Folluk Dergisi Türkiye tavukçuluğunun medya yüzü